Skrevet af REDAKTION Udgivet  0 kommentarer

Keder du dig? Prøv en omgang DUST

DUST er blevet #1 platformen for alverdens spirende filmskabere - når de ønsker at demonstrere omfanget af deres talent eller ønsker at pitche' en rigtig god idé ...

Personligt har jeg haft rigtig meget glæde ud af lejlighedsvist at se et par kortfilm på DUST. Ikke blot i form af overspringshandlinger i ny og næh, men simpelthen for at se om der ikke skulle være kommet et nyt mesterværk. Det er de nuværende og kommende store filmskaberes lille legeplads, og det skyldes nok især at indholdet er strengt kurateret. 

Det er med andre ord ikke folk der har rendt rundt med en iPhone i et stormagasin og lavet en 7-minutters remake af Blair Witch Project, men dygtige wannabe-filmskabere der mestrer manuskript, filmning, instruktion og CGI. Ofte er det forbløffende professionelt - helt i top - især ift. originaliteten, men også på skuespillersiden tænker jeg, at det er godt at have en DUST-kortfilm eller to på CV'et.

Det skyldes nok også at der står en seriøs virksomhed bag, som har større ambitioner end blot at tjene penge på YouTube-reklamer. For Gunpowder & Sky, som virksomheden bag hedder, handler det om kvalitet. De bedriver også markedsføring mv., og det er nok kun et spørgsmål om tid før vi ser dem egenhændigt gå ind på een eller anden blockbuster eller større franchise. 

Her nedenfor lister jeg nogle favoritter, men der er virkelig meget at vælge imellem, og har slet ikke set samtlige kortfilm selv. Næsten intet man kan mene ikke burde fortjene at være der. 

Man kan mere blive ærgerlig nogle gange, over de "rigtige" filmprojekter der endelig kommer ud over rampen. Processen er så lang, en fantastisk idé kan blive ødelagt af for megen manuskriptskrivning, et selskab som vil ændre slutningen, eller personernes karakter, eller simpelthen fejlcasting og skæring af budgettet eller den helt forkerte instruktør. Der er så meget der kan gå galt. På DUST kan man nok gå nogenlunde ud fra,  at slutproduktet er som den vordende storfilm-skaber selv ønsker det, naturligvis inden for budget og ramme.

Good Business

Helt klassisk "mennesker møder aliens og dummer sig"-novelle.  Lavet af Ray Sullivan, der stadig mangler sit store gennembrud, men skuespilleren Amy De Bhrún er i dag kendt fra bla. Jason Osbourne og Line of Duty.

FTL
FTL står for "Faster Than Light". Lavet af Adam Stern, kendt bla. fra The Core og Continuum som visual effects-mand. Her er hans idé. Skuespillerne Ty Olsson og Karin Konoval er garvede kendinge bla. fra Planet of The Apes-filmene, men også X-Files og Riddick. 

Time Trap

Absurd godt lavet - og humoristisk - kortfilm. Hvad den handler om ved jeg ikke lige, fraset at en rumrejsende oplever en malfunktion på sit skib, og lander på jorden for at lede efter en reservedel. Skrevet og instrueret af Michael Shanks, der også venter på det store gennembrud, men det skal helt sikkert nok komme.. 

Kepler X-47

Kepler X-47 er sådan een der sætter sig, Virkelig!! Ekstremt original, idé-mæssigt er vi på højde med Philip K. Dick eller Robert Heinlein. Dragende, mystisk og rørende enkel på samme tid. Uden forklaringer og falbelader. Det kunne blive en ret syret helaftensfilm. Instruktør er Erin Lee, som også begår sig i dokumentarfilm-branchen. Skuespillerpræstationerne er forbløffende, især må Bella Dayne, kendt fra Humans, og Leith M. Burke fremhæves, kendt fra nyere TV-serier som Bosch og Quantum Leap. 

The Looking Planet

Vi er helt, helt oppe at ringe her. Jeg forstår ikke hvorfor konceptet ikke er blevet lavet til en "rigtig" film. Disney kunne lægge sin klamme hånd og kaste 100 mio kr efter den, uden problemer. Det er en aparte ide, med sit helt eget udtryk og "univers". Skrevet og instrueret af Eric Law Anderson, som underligt nok ikke har bedrevet noget som helst siden udgivelsen af denne kortfilm, i 2014. Stemmerne (det er en tegnefilm/CGI) er der heller ikke noget i vejen med, dygtige rutinerede kræfter hele vejen rundt.

Kunne have medtaget mange flere

Men blev enig med mig selv om, at fem eksempler var rigeligt. Er man til den slags, er der ingen bedre steder at gå hen. Nåja, glemte adressen (hvis ikke man skulle have luret den) - https://www.youtube.com/c/watchdust/videos. Hvis man farer vild i junglen af kortfilm fabrikerer de også ca. hver 14 dag en "samling" eller compilation over et eller andet tema, f.eks "Near Future" eller "Bright Futures", "Oceanus" o.lign, så er der en 3-4-5-6 små kortfilm  over 40 min. til lidt over en time. 


0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.