Skrevet af DavidK Udgivet  0 kommentarer

Den brasilianske regerings klapjagt på politiske modstandere har nået et foreløbigt lavpunkt

Spørgsmålet er, om man overhovedet længere kan kalde Brasilien for et demokrati? Forfatningen beskriver landet som "demokratisk forbundsrepublik", men den nuværende socialistiske regering har på rekordtid transformeret landet om til et skruppelløst totalitært regime, der sidder tungt på domstolene og medierne.

Den omstridte Lula da Silva kunne 1 januar 2023 for tredje gang sætte sig på posten som Brasiliens præsident. Det skete efter en kneben valgsejr på 50.9% over den ligeledes kontroversielle præsident Jair Bolsonaro.

Desværre, eller naturligvis, fortsatte Lula straks hvor han slap i 2011, da han mistede magten til sin tidligere stabschef Dilma Rousseff, endnu en stærkt kontroversiel brasiliansk politiker. 

Lulas regeringsperiode 2003-2011 var nærmest eet langt angreb på ytringsfriheden og politiske modstandere. Det siger ikke så lidt i et land, som i forvejen kan virke ret kaotisk og som har lovgivning der f.eks her i Danmark virker utænkelig (sådan da) - eksempelvis er det forbudt for journalister at skrive under pseudonym.

Systematisk censur​

Under Lula blev der indført de facto forhåndscensur på internettet, bla. ved at gøre internetudbydere ansvarlige for deres kunders brug (det blev i Brasilien lige ud sammenlignet med militærdiktaturets allermest berygtede love). Journalister der kritiserede staten eller delstater for at styre medierne fik mundkurv på, og deres udsendelser forbudte. Avisers omtale af visse retssager, der eksempelvis involverede familemedlemmer til politikere blev forbudte.  Selv computerspil som Counter-Strike og EverQuest blev forbudt (det holdt dog kun i 1½ år).  

Google kunne i 2010 fortælle, at Brasilien var det land i verden der krævede allermest indhold fjernet fra deres platforme. Unægteligt en bedrift. Det gjaldt eksempelvis blogs der støttede føromtalte Roussef, som Lula senere tabte til.

Det ville være en underdrivelse at sige, at Brasilien lever i skyggen af det mangeårige militærdiktatur, der først blev afskaffet i 1988. Landet har fået en anden forfatning og er officielt et demokrati, men den politiske kultur virker til at være forholdsvis uændret. Det er slet og ret et galehus, og Lula er den absolut mest brutale blandt dem, der efterfølgende har siddet på posten som præsident.

Ny præsidentperiode​

Efter magtovertagelsen måtte Bolsonaro flygte ud af landet, men er nu tilbage, der er indledt en række retssager, han har fået frataget sit pas og må ikke stille op i politik igen, før år 2030.  Her skal man ikke nødvendigvis ynke Bolsonaro, men se det som udtryk for den brasilianske politiske "kultur" udfoldet lidt mere kontant.

Vrede demonstranter stormede 8. januar 2023 den brasilianske kongres, og med dette i baghånden kunne Lula ikke blot lade politiet slå endnu hårdere ned på demonstrationer og utilfredshed, men også bruge domstolene til at reducere ytringsfriheden yderligere.  Her er 𝕏 (eller twitter) blevet et helt centralt stridspunkt.

Fejde med 𝕏 og Elon Musk

Brasilianske domstole har krævet at 𝕏 lukkede en række regeringskritiske profiler, samt overdrog informationer om en lang række anonyme profilers identitet. Begrundelserne er naturligvis "misinformation" og "hadtale", selvom det helt åbenbart handler om at svække oppositionen og undertrykke kritik af regeringen og Lula selv. 

I modsætning til Google har 𝕏 konsekvent nægtet at imødekomme kravet om censur og overdragelse af personfølsomme oplysninger.  Men kan læse ét af de afvisende svar fra 𝕏' "Global Government Affairs" kontor her :

Soon, we expect Judge Alexandre de Moraes will order X to be shut down in Brazil – simply because we would not comply with his illegal orders to censor his political opponents. These enemies include a duly elected Senator and a 16-year-old girl, among others.

When we attempted to defend ourselves in court, Judge de Moraes threatened our Brazilian legal representative with imprisonment. Even after she resigned, he froze all of her bank accounts. Our challenges against his manifestly illegal actions were either dismissed or ignored. Judge de Moraes’ colleagues on the Supreme Court are either unwilling or unable to stand up to him.

We are absolutely not insisting that other countries have the same free speech laws as the United States. The fundamental issue at stake here is that Judge de Moraes demands we break Brazil’s own laws. We simply won’t do that.

In the days to come, we will publish all of Judge de Moraes’ illegal demands and all related court filings in the interest of transparency.

Unlike other social media and technology platforms, we will not comply in secret with illegal orders.

To our users in Brazil and around the world, X remains committed to protecting your freedom of speech.

𝕏 er simpelthen oppe imod et klassisk repressivt regime, der agerer på en måde som man kun ville forvente af f.eks Kina eller Iran.  Elon Musk har personligt kastet sig ud i en ordkrig med de brasilianske myndigheder, som har kørt over flere måneder, blandt andet med tweets som "Alexandre de Moraes is an evil dictator cosplaying as a judge" (Alexandre de Moraes er en ond diktator, der udgiver sig for at være dommer) og mere af samme skuffe.

𝕏 er nu forbudt i Brasilien

Dette har ført til, at Brasilien har effektueret et totalforbud imod brugen af 𝕏. Og det skal tages helt bogstavligt: Omgår man forbuddet, f.eks ved at benytte VPN, vanker der bøder på 60.000 danske kroner. Det er mere ulovligt at bruge twitter / 𝕏, end det er at være i besiddelse af f.eks kokain. Sigende nok har man efter en årelang debat om afkriminalisering af stoffer til personligt brug (som er trenden mange steder i verden) nu pludselig vendt på en tallerken og vil kriminalisere yderligere. Men forbløffende nok er det altså blevet endnu mere strafbart at bruge 𝕏.

𝕏 har derfor måtte lukke sin afdeling i Brasilien permanent. Før Musk' overtagelse af Twitter var der over 100 ansatte, men i forbindelse med den store store fyringsrunde eller "udskylning" (Musk rendte jo rundt med en toiletkumme på Twitters hovedkontor) røg medarbejderstaben også her ned på halve.

Brasilien går efter Starlink

Som man kunne ane er det slet ikke nok at forbyde 𝕏. I dag (30.08.2024) blev også Starlink forbudt af de brasilianske myndigheder. Starlink er et andet Elon Musk-projekt, der kan tilbyde hurtige internetforbindelser over det meste af jordkloden, også i områder hvor der ikke er adgang til internettet, eller hvor særlige omstændigheder gør sig gældende - eksempelvis i Ukraine eller som ikke-overvåget internet for demonstranter i Iran.

Det er igen Lulas' håndlanger i højesteret, Alexandre de Moraes, der står bag forbuddet. Konkret har man indefrosset alle Starlinks konti og værdier, og forbudt virksomheden i at udføre finansielle transaktioner. Det er lidt svært at forbyde luftbårne signaler og satelliter der kredser rundt om jorden, men forbyder man selskabet at modtage betalinger er det jo det samme som et forbud.

Troede de ...​

Hvorfor Starlink et blevet forbudt står hen i det uvisse. Andet end at det virker som en slags hævnakt. Der er i øvrigt tale om forskellige firmaer: Hvor Musk personligt ejer 𝕏, ejer han "kun" 40% af SpaceX, der igen er hovedaktionær i Starlink, der også tæller kapitalfonde og Google (Alphabet) som aktionærer.

Svaret fra Elon Musk kom prompte. Starlink vil lægge sag an imod Brasilien, og gør i mellemtiden så Starlink gratis for firmaets 250.000 brasilianske kunder (der er mange. mange flere brugere). 

For det er lidt absurd, at Starlink forbydes i ét de lande hvor befolkningen nyder allermest godt af tjenesten. Starlink når ud i Amazonas, og giver skoler og hospitaler i fjerne egne af landet - hvor der generelt er utrolig dårlig infrastruktur - mulighed for at være på nettet. Der findes simpelthen ikke andre alternativer. 

Men det er en pris Lula og hans regering åbenbart er villig til at betale, i klapjagten på kritikere og den politiske opposition ... 

Mere om Lula

I Danmark tegnes der konsekvent et rosenrødt billede af "skopudseren", som først lærte sig selv at læse og skrive som 10-årig.  Han er gud hjælpe mig udnævnt til ridder af Elefantordenen, hvilket vækker mindelser om Nicolae Ceausescu.

Danske medier ophøjer ham som regel til en slags helgen, og virker til at være blinde for den brutale magtkamp der foregår brasiliansk politik, samt hans tætte venskab med tyranner og despoter.

Den positive omtale og heltedyrkelsen i medierne smitter naturligvis af på danskernes generelle billede. Et meget sigende udtryk for dette er forskellen mellem den danske wikipedia-side om Luiz Inácio da Silva versus den engelsksprogede. Den danske fokuserer på hans ædle meritter, og kan lige nævne hvordan han til sidst blev "frifundet" for den alvorlige dom omkring korruption og hvidvask (i øvrigt helt normalt for brasilianske politikere), og derfor påny stille op som præsidentkandidat.

Lula Med Putin. Creative Commons.
Lula med Erdogan. Creative Commons
Lula med den tidligere iranske præsident Ebrahim Raisi. Link.


Man kan også læse om "Lula" på lex.dk, "Danmarks Nationalleksikon", hvor Lula fremstilles endnu mere positivt, vanen tro i mere kortfattet udgave end selv de mest skrabede danske wikipedia-sider.

Den engelsksprogede wikipedia-tekst giver et noget mere nuanceret og retvisende billede. Eksempelvis Lulas meget tætte venskab med typer som Fidel Casto og Hugo Chavez, samt hans samarbejde med lande som Kina og Iran. "Lula er tyrannernes bedste ven i den demokratiske verden", som Washington Post engang har skrevet. 

Lula stemmer konsekvent imod vestlige forslag, uden undtagelse, og modarbejder aktivt vestlige politikker. Eksempelvis på områder som klima og handel. Den verdensberømte amerikanske journalist Thomas Friedman skrev engang, i forbindelse med Lulas beundring for det iranske regime, særligt Ahmedinejad, at :

Is there anything uglier than watching democrats sell out other democrats to a Holocaust-denying, vote-stealing Iranian thug just to tweak the U.S. and show that they, too, can play at the big power table?

Det virker unægteligt som om vi er ude i lidt af den samme tankegang her, i forbindelse med 𝕏 og Starlink. Lula skal have afløb for sit had til vesten og helt konkret mennesker af europæisk afstamning, koste hvad det vil. At det kan kombineres med bekæmpelse af ytringsfriheden og politisk opposition kommer formentlig som en slags win-win, for man aner tydeligt et bagvedliggende racistisk tankegods. Da landet blev kastet ud i recession i 2009, mente han således at det skyldtes "hvide mennesker med blå øjne" ... 

Brasilien er meget mere end Copacabana og Sambafodbold. Det er et land som i stigende grad er på vej ind i en ny fase af diktatur.

0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.