Skrevet af DavidK Udgivet  0 kommentarer

The Why Files - et underholdningsshow man rent faktisk bliver klogere af

Da jeg første gang helt tilfældigt faldt over The Why Files, sådan omtrent for 2 år siden, var der 500 følgere, og emnerne lagde sig mere op af det nørdede eller videnskabelige. Den frække guldfisk og det intenst oplæste manuskript gav dog genklang, og jeg var hooked fra dag et ...

Andrev Gentile, eller bare AJ. Officielt portrætfoto.

Og jo mere populært showet er blevet - det rundede for nylig 3 mio følgere - og i samme takt som det er lykkedes at få en forretning ud af det, har Andrew Gentile, eller bare AJ, hans kone Jen, som i dag er producer og en slags CEO, og hans bror Gino, blot øget kvaliteten, dybden og længden af dokumentarerne (tør jeg godt kalde det). De er ved at udvikle det til en industri, og varslede forleden i den seneste af mange, mange 3-4 timers livechats, at der kommer en kanal for børn og nok en 3-4 andre spinoffs.

AJ er stadigvæk komplet forundret. Og det er ikke påtaget, forstillet ydmyghed. Han husker endnu hvordan det lykkedes ham at få 22 views i løbet af en uge, på det allerførste afsnit, som var lavet "ubehjælpsomt" i deres køkken, og ved et skrivebord hvor han læste manuskriptet op fra en bærbar computer. Det skete medens der var corona, hvor de havde haft fuldtidsarbejder, sugede på lappen og var ved at gå nedenom og hjem. Helt bogstavligt, både økonomisk og menneskeligt. 

I USA er der som bekendt ikke en slags borgerløn ala kontanthjælp, så rigtig mange fik vendt livet på hovedet, da de pludselig stod uden arbejde og indtægt. Blandt andet var Jen også alvorligt syg, og igennem en større hjerteoperation, som sikkert kastede dem ud i ret stor gæld. Sig ikke, at der ikke kom noget som helst godt ud af massepsykosen og de horrible nedlukninger 🙃

Konceptet bag The Why Files

The Why Files is a channel for people who are fascinated (obsessed) with mysteries, myths, legends and conspiracies. We tell stories, seek the truth, and have a few laughs along the way

Men det er ikke på den sædvanlige facon, hvor gammelkendte myter, urban legends og konspirationsteorier repeteres efter et par google-søgninger eller opslag i de mest populære bøger om emnet. Som een der har interesseret sig for den slags sager i henved 40 år kan jeg sige, at det er sjældent man støder på noget som helst, eller nogen som helst, der bidrager med nyt. Diverse danske podcasts om emnekredsen (det bliver jo mere og mere populært, især som følge af det officielle USA's anerkendelse af UFO/UAP-fænomenet) er gode som introduktioner, men kradser desværre kun i overfladen (undskyld alle, ikke ment som en fornærmelse). 

AJ er en sublim researcher. Han kan i forbløffende grad gå i dybden, og nogle gange kan man faktisk blive forundret over hvordan han har fundet frem til oplysninger, eller været i stand til at forbinde punkterne. I diverse grupper kan man til tider se selv garvede amatørresearchere skrive, at lige den og den detalje har de godt nok aldrig været opmærksomme på før. 

Faktisk har hans dygtighed og kanalens popularitet ligefrem ført til sin helt egen konspirations-teori! Blandt andet på Reddit, hvor folk spekulerer I om TWF i virkeligheden er en slags psy-op. Det kan da ikke passe, mener nogle, at han kan finde alle de fakta og dermed trække kendte myter i bestemte retninger, og han har jo engang arbejdet som programmør og været med til at producere software til den amerikanske stat! Uha, uha, det sidste er for øvrigt rigtig nok. 

Og det er ikke fordi han selv er obsessed, faktisk er langt det meste også helt nyt for ham selv, hvilket han igen og igen har præciseret både i visse afsnit og i livesendinger (de såkaldte After Files og Watch Alongs) - hvilket måske er baggrunden for at det virker så fremragende. Han ser på sagerne med friske øjne, og har nok ikke sådan et "I want to believe"-gen. Han leder ikke efter undskyldninger for at acceptere det utrolige, men prøver at finde om jeg så må sige en naturlig forklaring.

Først total begejstring, så debunking

AJ har en evne til at føre beskueren ind i et univers, hvor man umiddelbart kan få den opfattelse at han rent faktisk selv tror på al gøjemøget.  Engageret, indlevet og begejstret - med den ene punchline og cliffhanger efter den anden - præsenterer han et emne som om det vitterlig er den skinbarlige sandhed og virkelighed. 

Bagefter tager han så fat på hvad vi rent faktisk ved, eller hvad der kan dokumenteres. Sådan noget er jo tit og ofte en lang kæde af hearsay, historier som har fået deres helt eget liv. Eller er som russiske dukker, hvor der inden i den mindste gemmer sig f.eks noget så banalt som en relativ ukendt sci-fi novelle fra 1950.

Men der er også de ting som ikke kan forklares, og som ikke kan afvises.  AJ er nemlig heller ikke omvendt obsessed, f.eks som visse professionelle "faktatjekkere" eller "debunkere", der virker til at være besatte af at afvise alt, og til tider finder på søforklaringer der er mindst lige så skøre og usandsynlige, som det de forsøger at debunke. Ja, jeg kigger på jer, Mick West & co 🙄

Hecklefish: Lizzid people are very industrious​

Hecklefish Moriarty er showets maskot og vel nok dets mest geniale påhit. En guldfisk med sølvpapirhat oven over akvariebowlen. Eller det vil sige, i starten kunne man ane om dagens afsnit var "kontroversielt" netop på grund af sølvpapirhatten, i dag er den vist mere eller mindre permanent.

Begrebet "heckler" stammer fra de engelske væverier, der tilbage under den industrielle revolutions spæde begyndelse.  Der fandtes fagforeninger (fra omkring 1810'erne, reelt først lovliggjort i 1824), og de havde faktisk en smule indflydelse. Væverne fik blandt andet gennemført et gode, hvor de under det slidsomme arbejde kunne skiftes til at læse op fra dagens aviser, og så sidde under arbejdet og kommentere det. Højlydt. Deraf heckler. Hvis man skal forstå det ret: Muppet shows ældre herrer, der sidder og kommenterer alt fra en balkon, det er hecklere. 

Det nok mest kendte heckler-eksempel er fra Martin Luther Kings's berømte "I have a dream"-tale.  Luther ville egentlig have holdt en anden tale, men en heckler nede fra salen blev ved med at råbe "Jamen, hvad er din drøm egentlig?" osv, og så gik Luther væk fra manuskriptet og repeterede i stedet nogle af alle de "drømme" han havde formuleret i sine tidligere taler.  Det er måske derfor talen virker så godt: Den er ikke forberedt, alligevel siger han noget han har sagt mange gange før, det kommer fra hjertet.

I The Why Files er Hecklefish nærmest uundværlig, fordi maskotten på en måde fungerer som showets "lynafleder". Hecklefish kan sige det man ellers ikke "kan" sige, tilføre manuskriptet lidt schwung, komme med dårlige jokes og ikke mindst være promotor for de sponserede indslag. På den måde undgår AJ at inkriminere sig selv, dvs. integriteten kan fastholdes, også selvom der for sammenhængens skyld siges eller repeteres nogle "kontroversielle" ting. Og fordi han selv så at sige slipper for at lægge navn til et eller andet skodprodukt eller computerspil. Som sidekick har Hecklefish en kamel ved navn Gertie (!!?), må erkende at jeg ikke helt har gennemskuet fidusen.

Det vi ikke taler om ...

Lige siden seriens begyndelse har man via hjemmesiden kunne foreslå emner eller sager, som kunne være udgangspunkt for en ny episode. Nogle emner er for smalle eller tyndbenede, andre er debunked for længst - eller er velkendte hoaxes, som der ikke kan siges noget videre nyt om.

Men der er også områder som AJ igen og igen forklarer han ikke vil røre. Det drejer sig især om emner som YouTube (m.m.fl) ikke bryder sig om, og risikoen er at blive demoneteriseret (ingen penge), få fjernet sine videoer eller helt få suspenderet sin konto. TWF har faktisk prøvet YouTubes hammer - afsnit er blevet demoneteriseret, taget ned igen eller er blevet scrubbed.

I forhold til kredsen af nogo-emner drejer det sig f.eks om V-ordet (COVID19-vacciner) og en 6-7-8 andre ting, inkl. konspirationsteorier som Project 2025, der måske ikke er så teoretisk igen... Og så vil AJ ikke røre noget som helst der kan komme i "konflikt" med verdens de facto herskere, dvs Vanguard, Blackrock etc. Der er lidt for mange ulykker og dødsfald involveret, og AJ tror ikke på tilfældigheder.

Det lyder sikkert i sig selv sensationelt og som en slags selvopfundet narrativ, der skal gøre det hele endnu mere interessant. Men det er faktisk ikke tilfældet, blot dette man kan kalde rettidig omhu. YouTube og sociale medier generelt er i virkeligheden mindre restriktive og censurerende, end hvad flertallet af politikere og etablerede "mainstream medier" advokerer for, og drømmer om. TWF er nu begyndt et Operation Podcast, med såkaldt deep dives og redacted afsnit, som ikke ligger på YouTube.

Skulle man være i tvivl om hvorvidt scrubbing overhovedet foregår, kan man selv prøve at søge afsnittet om spontan selvantændelse eller det om korncirkler frem.

Torsdag er premiere-dag

Hver torsdag kl 03:00 (dansk tid) er der premiere på et nyt afsnit. Eller som regel - der har været ferie, vistnok en enkelt sygedag og et par gange en udsættelse, fordi det nye afsnit ikke har kunne blive produceret færdig til tiden. 

The Why Files, det er premieretorsdag og nedtællingen er i gang.  13k watching now, fascinerende at se det stige med 1k hver andet sekund.

Tidspunktet svarer til kl 17:00 LA-tid, og er en såkaldt hommage til AJ's store forbillede - det legendariske radioprogram Coast to Coast AM, [arkiv].  Tit og ofte hænger der endda et portræt af Art Bell på væggen bag AJ. 

Der er noget magisk ved den slags premierer, som at være barn igen og vente på næste dags julekalender. Egentlig lidt skørt, for man ved at afsnittet er produceret og optaget på forhånd. 

Men forventningens glæde er som bekendt den største, og når jeg erfarer ugens emne begynder jeg allerede at spekulere på hvilken vinkel TWF har fundet på, og hvad mon der kan komme af nyt. Hvis jeg altså jeg kender til emnet i forvejen, TWF er kommet med adskillige afsnit hvor jeg aldrig har hørt om det før.

Frem til foråret 2023 gav det dog fin mening at følge premieren, fordi der efter afsnittet blev sendt live, såkaldt After Files, hvor man i op til over tre timer kunne chatte med AJ, med tiden hans kone, Gino og nogle gange et par medarbejdere (de har vokseværk, og vist skiftet til større studie to gange allerede nu, der er nogle gange en slags rundvisning i kontormiljøet). 

After Files kunne være ret underholdende, så klokken blev hurtigt 6 eller 7 om morgenen, men det var også et meget amerikansk pengeindsamlingsshow. I dag er der kun (fast) liveshow en gang om måneden, og så to liveshows for patreons, som også (som regel) kan se afsnit før premiere. Men selvom der ikke længere er faste After Files ligger jeg alligevel og følger nedtællingen og premieren 🤫 👽 Men så er der også Watch Alongs (med livechat, hvor man kan stemme på at se tidligere afsnit).

Og i stedet for faste ugentlige After Files er det efterhånden blevet tradition at køre et liveshow, af tre-fire timers varighed, når der er højtider eller særlige events. Så i stedet for Super Bowl har man kunne følge After Files, eller på Thanksgivingsday og endda selve juleaften! Derovre foregår det så den 25.12, men alligevel.

Hengiven fanskare, dialog, medmenneskelighed

Fra juledags live-sending, 2023. Jen sidder og hækler i deres (nye) enorme køkken, som showets seere efterhånden kender ret godt; Gino er formentlig bombeskæv som han plejer, man har tit set ham med en joint i hånden. Men han fortæller også nogle fede historier. De har det nok fra deres bedstemor. Victoria er en fan som siden er blevet ansat, og i dag er en slags "head of operations", hvad det så end er...


 
Det mest forbløffende er den hengivne fanskare, er selv iblandt dem. Der er ikke noget had eller dårlige vibes. Og vi kan efterhånden tælles i millioner, fra hele verden. Sjovt at se på flagene i superchatten, har sågar set enkelte fra Danmark!

Og det skyldes ikke mindst AJ og "The Why Files Family" som de nu er begyndt at kalde sig selv. Jeg skrev ovenover at After Files pengeindsamlingsshowet var meget amerikansk, og det var det, men det har ændret sig, formentlig nu hvor de ikke skal leve af almisser men nok får en ret stor portion penge af YouTube for deres visninger. Dette, og så patreon-systemet (koster svjh. $2 om måneden).

Så nu er der ikke længere opfordringer til at donere penge. Selvom man kan få en Hecklefish-sang hvis man donerer $10, $20 osv. Tværtimod opfordrer AJ uophørligt folk til ikke at donere penge, hvis ikke de har råd. Eller siger, at hvis du har $10, så brug mindst 2 af dem på andre content creators. Og det viser han ved at være ligeglad med om folk har givet penge eller er patreons. Alle kan få en hilsen, en kommentar eller et svar. Hvis altså de stiller fornuftige spørgsmål eller kommer med positiv input.

Humoren er ret gennemført. Her et pludseligt break midt i en livechat. De vises sten siges jo at kunne fabrikeres ud af koncentreret urin 😂

Og det med "familien" bør ikke tages som en gimmick.  Han er begyndt at åbne op af posen, og f.eks fortælle om sine egne depressioner, som eksempelvis efter afsnittet Kenny Veach Vanishes on his Quest for the M Cave. Det er jo nok ret sandsynligt at Kenny var ekstremt depressiv, i hvert fald en rigtig god forklaring, så derfor var der en længere seance om depression og selvmord, mange steder et stort tabu. I hvert fald på kanten af hvad YouTube tolererer.

Også i forbindelse med juleaften var der fokus på afsavn og ensomhed. AJ fortalte om sin barndoms jul, og alle dem som nu er væk, de gode tider som er forbi, savnet af sin bedstemor ...Så han er egentlig lidt træt af julen. Og så kom liveshowet ellers til i stor grad at handle om det, og ikke de enkelte afsnit i den såkaldte Watch Along, som blev nærmest helt droppet. For rigtig mange kender det jo, eller har lignende livshistorier. Og blandt dem der gider se TWF d.25.12, 4 timer i træk, der er nok en slags overrepræsentation af ensomme ...Tror han kender sit publikum. 

Der er altså en ægte dialog med fanskaren, en dialog der strækker sig langt ud over konceptet, og simpelthen en villighed til at gå ud af manuskript. Det er også sket at folk har klaget over reklamer, midt i livesendingen (de bruger åbenbart ikke ublock-origin og privacy badger), men så går AJ bare ind og markerer sendingen som ikke-moneteriseret.  Case closed.

Enkelte klager over "censur", eksplicit politiske opslag mv. bliver fjernet. AJ's svar er, at det ikke er "nogle" politiske holdninger der fjernes, det er alle! Hvis folk vil diskutere politik eller holdninger må de gå et andet sted hen. Som han siger: Du overbeviser alligevel ikke nogen, og du vil egentlig bare høre på dig selv. Jeg synes det er en rigtig fornuftig strategi. Der er så meget støj overalt, TWF er et slags frirum for tidens ekstremt polariserede "debatter".  Måske også derfor der bliver sat spærring op - man skal have været subscriber eller patreon i mindst 5 uger for at kunne skrive i "superchatten". Som et svar på et dumt spørgsmål svarede AJ engang, at de da godt kunne sætte det op til 6 måneder.

Vaskeægte "renæssancemenneske"

AJ og Gino under de glade SpeedWeed-dage.

AJ Gentile er lidt af et multitalent, spiller adskillige musikinstrumenter etc, arbejdede i mange år som programmør men altid haft en "kunstner" i maven, f.eks lagt stemme til tegnefilm. Og samtidig været enormt kreativ på andre måske lidt specielle fronter. 

I 2011 stiftede han sammen med sin bror SpeedWeed (wikipedia-siden er ikke uptodate), en pot-leveringstjeneste med base i Los Angeles. Konceptet var, at med en recept på marihuana af medicinske grunde - i mange amerikanske stater er pot mere eller mindre tilladt, eller kan fåes på recept - kunne du bestille det over nettet, eller telefonen, og kort efter blev det leveret ved døren. I Danmark kendt som "brune bude", men altså helt lovligt.  AJ, hans bror Gino og hustruen Jen optrådte sågar i Joe Rogan afsnit #807, tilbage i juni 2016. Speedweed blev brandet som

California’s best, most highly rated medical marijuana delivery service

🙃 SpeedWeed blev naturligvis en gigantisk succes, så stor at den californiske stat simpelthen gik ind og indirekte fik forbudt virksomheden med en særlov. Det var lige smart nok. Allerede dengang forsøgte AJ og Jen sig som en slags producere af content, og financierede som en slags skjult reklame afsnit på YouTube-kanalen StonedScience. Det var åbenbart gode lærepenge.

Medlem af Mensa

AJ er medlem af Mensa, og det er ikke en vandrehistorie skabt af hysteriske fans, men en oplysning han selv har formidlet via sin LinkedIn-profil. Har altid syntes det var lidt underligt med Mensa, lidt ligesom en klub for dværge eller folk som kan høre særligt høje lyde. Men skulle man være i tvivl om hvorvidt AJ er kvalificeret, kan man se afsnittet Solving Cicada 3301: Decoding the Internet's Greatest Mystery, hvor han får løst det berømte Cicada 3301-problem. Eller i hvert fald samlet stumperne til en slags løsning; sgu' ret imponerende. Afsnittet kræver en grundlæggende forståelse af datalogiske principper, ellers er det helt sort, men hans afsluttende konklusion er intet mindre end fremragende. Som altid. Han har altid en pointe.

Hvor skal man så starte?​

Rundt omkring har der været lidt debat om, hvilke episoder der monstro bedst kunne "overbevise" begyndere eller skeptikere om TWF's fremragenhed. Hvor skulle man starte? For en hel del afsnit gælder det nok, at hvis man ikke på forhånd kender skabelonen, eller ikke i forvejen har beskæftiget sig med det "mystiske" i årtier, dvs er obsessed, vil mange normalt begavede, sundt tænkende mennesker nok slukke inden for 2 minutter.  Eller for at sige det lige ud: Løbe skrigende bort. For kanalens emner er virkelig ikke indenfor normalsfæren. Det er fuldkommen som annonceret: Det aparte, det mystiske, vandrehistorier, konspirationsteorier, urban legends, internet-mysterier, tvivl omkring etableret videnskab osv osv.

Har været i syv sind om jeg overhovedet skulle anbefale "begynder-afsnit", men vover pelsen alligevel:

Det er bestemt ikke de allerbedste afsnit, tæt på, men sådan indenfor "normalspektret", og noget de fleste de nok kender til, har hørt om før eller kan relatere til. Derfra kan man så dykke ned i kaninhullet og se de virkelig sjove historier. Derudover virker der til at være bred enighed om, fornemmer jeg, er ikke personligt enig, i at afsnittet Göbekli Tepe and the Prophecy of Pillar 43 er AJ's hidtil bedste, eller hans Opus Magnum, som jeg så een eller anden formulere det ... Det kan man så starte med.

Produktion

Det er ret imponerende hvordan de hidtil har klaret stort set det meste selv. Research, grafik, video, special effects - alting. Vi taler om personer med spidskompetencer; det kunne nok slet ikke være lykkedes uden Jen og Gino. Men der er et par "lånte" ting, som det er interessant at gøre opmærksom på.

- Introvideoen op til hver premierestart, der kører i sløjfe, er en såkaldt Anime Mecha-animation. Den originale her. Pointen er, at det er en perfekt maskine, der er ingen logiske fejl i animationen. 10 minutters ultimativ renhed.

- Musikken er lavet af svenskeren Victor Lundberg (naturligvis en svensker!), blev lagt online som royality free musiknummer, se https://www.youtube.com/watch?v=tGrC7ThcEVY. Det var rent instrumentalt, siden er det så blevet genindspillet med hints til The Why Files mange forskellige afsnit.

Fremtiden

Der er nogle som efterspørger de "gamle" lidt nørdede afsnit, hellere vil have dette end mysterier, urban legends osv. AJ siger selv han er enig, det ville han egentlig også helst lave, men - "I follow the algorithms". Han ramte plet med de "skøre ting", så hvorfor ændre på formlen?

Men det er nok også derfor de spekulerer i spin-off-kanaler, der kommer nok et when, where osv. Ingen kender jo fremtiden, men hvis alt går godt, kan man måske langsomt få andre fortællere ind over, og AJ kan gå tilbage til "rødderne". Aner det ikke, men det er en mulighed.

Links​

The Why Files -> https://www.youtube.com/@TheWhyFiles 
Hjemmeside -> https://thewhyfiles.com/
Podcast -> https://audioboom.com/channels/5117675-the-why-files-operation-podcast
Discord -> https://discord.com/invite/thewhyfiles (du kan risikere at rende ind i mig)
Reddit -> https://old.reddit.com/r/TheWhyFiles/new/ (fanbaseret)

Nogle ser "Kender Du Typen", andre ser "Vild Med Dans" eller "Badehotellet", eller hvad der nu florerer på fjernsynet, aner det ikke - smed det ud for 8 år siden. Men hvad med noget, som er dobbelt så underholdende, og hvor man endda kan blive lidt klogere? Jeg ser The Why Files ...

0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.