Skrevet af DavidK Udgivet  0 kommentarer

En kurateret liste over danske subreddits

Der foregår netop nu i Danmark en spirende og lidt pludseligt opstået mediebevågenhed omkring fænomenet Reddit. Dette gør en mere detaljeret gennemgang yderst relevant, for Reddit er ikke bare "Reddit"

Som mangeårig bruger af Reddit, især udenlandske niche-orienterede "subs", har fraværet af politikere, journalister og meningsdannere været en sand fornøjelse. Man kan med god grund frygte det værste for fremtiden: I Danmark går reaktionerne over forargelse og krav om forbud, til at journalister med meget lidt kendskab til krypto-anonymitetens glæder nu roder rundt i diverse subs, for at finde den næste gode historie. Men så må vi jo bare rykke et andet sted hen.

Baggrund​​

Den helt store virak kom naturligvis med Katherine Diez, der i et par år havde haft æren af at have sit helt eget tag (eller "flair") i sladdergrupperne. Nu kobler andre semikendte af sig selv på bølgen, læs f.eks Politikens søndagshistorie "Fire kendte kvinder siger fra: »Jeg kan ikke forstå, det er lovligt, at man kan sidde og finde på grove løgne om folk«". Det lidt tragikomiske er, at de fire "influencere" nævnt ved navn også i den opfølgende artikel selv lever af at sælge løgn og latin. Og ingen af dem er særlig interessante, eller er nogen som der har været skrevet noget videre sladder om - det kan jeg bevidne - mindst en af dem har sågar selv deltaget aktivt i grupperne ...Det virker ærlig talt som en kalkuleret branding-taktik. De udnytter bevidst mediernes uvidenhed, og den slags er influencere som bekendt gode til.

Kulturpersoner​​

Influencere bliver nu i Politiken kaldt for "kulturpersoner". Men der er ikke meget "kultur" i at sidde og lyve om sig selv over for andre, og ellers leve af at lave reklamer for tvivlsom Kina-tingeltangel rettet imod børn og unge. Se mit flotte Shein-smykkeskrin ...Eller se den plastic-kirurgi jeg har fået lavet i Tyrkiet (som desværre skal fikses om et halvt år på det offentliges regning). Danske influencere er generelt (med få undtagelser) et veritabelt freakshow. Og koblet med sladdergruppernes uhyre skarpsindige og meget dygtige brugere er det underholdning i verdensklasse.  Det giver i hundredfold baghjul til "Kender du typen" på DR.

Nå, det var en digression. Tilbage til en kurateret liste over danske subreddits

Den primære grund til at en sådan artikel overhovedet er relevant, er, at det faktisk ikke er muligt ved hjælp af reddits egne værktøjer at danne sig et overblik over danske subreddits. Hvordan skulle dette også være muligt? Det ville være en ret svær hvis ikke umulig programmeringsmæssig opgave. Og, der findes ikke lignende lister. Så det følgende er produktet af mange års brug af reddit. Der er formentlig "hemmelige" subs jeg ikke kender til, aldrig har hørt om. I øvrigt, alle subs som er i "private mode" er udeladt. Alle de nævnte er offentlige, alle kan deltage eller læse med anonymt. 

Har sat en🌹ud for de subs som er "aktive", dvs som minimum et par opslag i døgnet. Det betyder ikke at de andre er helt døde, men der går måske dage imellem en ny tråd. Denne liste kan forhåbentlig også være medvirkende til at få sparket gang i et par hensygnende subs. Tror de dør, ganske enkelt fordi folk ikke kender til dem.

By eller regionalt orienterede subs

Her kun medtaget subs hvor der er aktivitet eller for nylig har været aktivitet. Nogle by-subs er blevet oprettet men aldrig brugt, andre er lukket af Reddit fordi der manglede moderation, eller f.eks blev brugt til handel med stoffer. I alfabetisk rækkefølge:

https://old.reddit.com/r/Amager/new

https://old.reddit.com/r/bornholm/new

https://old.reddit.com/r/copenhagen/new 🌹

https://old.reddit.com/r/esbjerg/new

https://old.reddit.com/r/FaroeIslands/new

https://old.reddit.com/r/greenland/new

https://old.reddit.com/r/Horsens/new

https://old.reddit.com/r/Kolding/new​​

https://old.reddit.com/r/moen/new

https://old.reddit.com/r/Naestved/new

https://old.reddit.com/r/roskilde/new

https://old.reddit.com/r/Jylland/new

https://old.reddit.com/r/odense/new 🌹

https://old.reddit.com/r/ollerup/new

https://old.reddit.com/r/randers/new

https://old.reddit.com/r/Skanderborg/new

https://old.reddit.com/r/Skive/new

https://old.reddit.com/r/Vejle/new

https://old.reddit.com/r/vestegnen/new

https://old.reddit.com/r/Viborg/new

https://old.reddit.com/r/Slagelse/new

https://old.reddit.com/r/Silkeborg/new

https://old.reddit.com/r/Sydfyn/new

https://old.reddit.com/r/aabenraa/new

https://old.reddit.com/r/Aalborg/new🌹

https://old.reddit.com/r/Aarhus/new 🌹

Interesse eller fagligt orienterede subs

https://old.reddit.com/r/ADHDanmark/new

https://old.reddit.com/r/Danish/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DanishEnts/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DanishHistory/new

https://old.reddit.com/r/danishlanguage/new 🌹

https://old.reddit.com/r/danskmusik/new

https://old.reddit.com/r/danskpolitik/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DenmarkPics/new

https://old.reddit.com/r/DKbrevkasse/new 🌹

https://old.reddit.com/r/dkfinance/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DKkarriere/new 🌹

https://old.reddit.com/r/dkloenseddel/new 🌹

https://old.reddit.com/r/dkpol/new

https://old.reddit.com/r/DKstudie/new 🌹

https://old.reddit.com/r/dktechsupport/new

​​https://old.reddit.com/r/ErDetScam/new

https://old.reddit.com/r/ExpatsInDK/new

https://old.reddit.com/r/foraeldreDK/new 🌹

​​https://old.reddit.com/r/LegalDK/new

https://old.reddit.com/r/Madoplevelser/new

https://old.reddit.com/r/mentalthelbred/new

https://old.reddit.com/r/NyeVennerDK/new/

https://old.reddit.com/r/selvgjortvelgjort/new 🌹

https://old.reddit.com/r/StrikkegossipDK/new

https://old.reddit.com/r/Superligaen/new 🌹

Køn​

https://old.reddit.com/r/WomenDK/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DKmandemand/new

De skøre

https://old.reddit.com/r/okkammeratmongol/new 🌹

https://old.reddit.com/r/Fadervittigheder/new 🌹

https://old.reddit.com/r/dankmark/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DanskeTunneller/new

https://old.reddit.com/r/begasibager/new

https://old.reddit.com/r/TeamMongoTV/new 🌹

https://old.reddit.com/r/DANMAG/new

https://old.reddit.com/r/facebookskrald/new

https://old.reddit.com/r/vielskerOnkelReje/new

Sladder​

https://old.reddit.com/r/GossipDK/new 🌹

https://old.reddit.com/r/InfluencergossipDK/new 🌹

https://old.reddit.com/r/tiktokdramadk/new 🌹

https://old.reddit.com/r/RidersgossipDK/new 🌹

https://old.reddit.com/r/TrueCrimeDK/new 🌹

https://old.reddit.com/r/Rediot/new/ 🌹

Den helt store danske sub​

https://old.reddit.com/r/Denmark/new 🌹

r/Denmark er den absolut største danske subreddit, altså målt på daglig trafik, dvs opslag og kommentarer. Det er desværre også en skamstøtte over en elendig folkeskole og et fejlslagent uddannelsessystem. Og en slags prototype-eksempel på gruppetænkning og opdragelse via statsstyrede massemedier. Selv Putin ville være misundelig. Den benhårde moderation fører endvidere til en slags omvendt darwinisme, hvor alt ender i et mærkværdigt provinsielt ekkokammer. Det hele er pakket ind i sociale koder og et besynderligt "denglish", hvor man skal være parat til at lade gloser som cringe, prol, edgy osv slippe gennem nåleøjet i hver anden sætning.

Men det er interessant hvis man har de antropologiske briller på.  På r/Denmark kan man opleve TV-avisens og TV2 nyhedernes programmerede viljeløsheder. Det er her man kan læse lange tråde om hvordan "antivaxx'ere" ikke burde få hverken lægehjælp eller kontanthjælp, hvordan Onkel Reje er det største geni siden Mozart samt få udpenslet frygten for den russiske invasion, der stensikkert kommer i overmorgen. Håber at Rigsarkivet lagrer /Denmark, så man en dag kan forske i det.

Så er der langt mere schwung over sladdergrupperne. Hold op jeg er blevet underholdt gennem tiderne. Det er begavet voksenmobning, endda i forhold til nogle der fortjener det. Og der er humor og selvindsigt. Men måske burde der også være en grænse. Nogle af "ofrene" er tydeligvis et selvmord i slowmotion, og det har jeg det ret dårligt med, at man gør sig bekostelig over. Der er vitterlig nogen som har mere brug for hjælp, end at blive hængt ud. Også selvom de ikke selv er klar over det. Det er trist.

Her kan man så igen tage de antropologiske briller på, for i de største sladrefora er der en udbredt selvopfattelse af, at de består af 90% kvinder. Kvinder er som bekendt kvinder værst. Og de er midaldrende - de virkelige incels - og derfor ser de ned på både deres yngre medsøstre og mænd sådan helt generelt. Der er vel ikke den mand i Kongeriget som ikke er blevet beskyldt for at "jagte alt for unge piger" osv. Incel-kvinder har jo den opfattelse, at når deres eget biologiske ur går i stå skal alle mænds biologiske ur også gøre det. Ellers er de nogle dumme svin, og dette verdenssyn bliver meget eksplicit udlevet i disse sladder-subs. Det var bekræftende at følge tråden om Taylor Swifts koncert i Stockholm. Gossipperne' er villige til at betale 10-15.000 kr for at se hende live, overalt i Europa. Det bekræfter antagelsen om et midaldrende incel-segment, for Swift er netop kendt for at have brudt "koden". Der er ikke mange teenageværelser som har et billede af Taylor Swift på væggen, hun appellerer derimod til de +40-årige kvinder. Sjovt nok.

Nå, men sladdergrupperne kan anbefales, uanset. Jeg elsker virkelig deres benhårde og skarpe kommentarer. Og så må jeg leve med at være et dumt svin 🙃​​​​

0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.