Skrevet af DavidK Udgivet , redigeret for  0 kommentarer

Så slem er Jennifer Lopez altså heller ikke

Der er vild kritik af Netflix' $100 mio satsning "Atlas". Rotten Tomatos rangerer den blandt de dårligste film nogensinde, og selv på slashdot har filmen været et tema

Men havde de regnet med et udødeligt mesterværk? Det er jo for hulen bare film og underholdning.

Grundidé

Atlas er baseret på de nogenlunde samme regler som den danske film "Den Skyldige",  der i øvrigt er en fremragende, lidt overset film, som ingen ville kende, hvis ikke den på et tidspunkt var kørt i sløjfe på DR. Dvs. primært handler det om en enkelt skuespillers interaktion med kameraet. Der er naturligvis action og masser af before sekvenser, men filmen handler i hovedtræk om at se Jennifer Lopez' ansigt og hendes interaktion med den kunstige intelligens, som hun så inderligt er imod. Det kommer der en forklaring på, men ingen spoilere her.
Det er faktisk en ret god idé, men mange kan måske ikke lade være med at genkende al muligt fra Alien-francisen, Terminator-francisen og ikke mindst I Robot. Men det er jo i praksis umuligt at lave en film med elementer der ikke er set før.

Mine kriterier er idé, originalitet, underholdning, udførsel. I nævnte rækkefølge. ​

Jeg synes filmen er original nok til en 9-stjerne. Det er slutningen der er skuffende, hvis jeg skal følge kritikerne. Men jeg vil også fremhæve Jennifer Lopez med et 10-tal. Ingen skuespiller kunne have gjort denne film bedre. Uanset hvem der havde fået rollen ville det blive kritiseret. Guderne skal vide, at jeg ikke er fan af "Jenny from the block", men om det havde været Matthew McConaughey ville det have været det samme. Hun prøver det bedste ud fra det manuskript der er. Og hun gør det fremragende.Det er ikke en vanvittigt god film målt på de cinematografiske skalaer, altså som vil gå over i historien med nye koncepter eller scener der huskes for eftertiden - men når der ikke er andet, er det jo det man må leve med. Og det er godt nok som søndag-aften film.

Der er mange der kritiserer Lopez for hendes mekaniske, uengagerede tilgang til rollen. Og det kan kritikerne jo have ret i, hvis altså de har misforstået hendes rolle. Hun skal jo netop fremstå som et slags akavet geni med fokus på effektivitet, og arg modstander af kunstig intelligens, ikke som en slags rollemodel. De kritiserer hende også for at være en dårlig skuespiller, men hey - det er praktisk talt alle, det afhænger af den kulturelle kontekst. Eksempelvis er Mads Mikkelsen en ret ordinær skuespiller - han spiller stort set kun een rolle, og han mumler sig igennem samtlige replikker. Alligevel er han populær fra Shanghai til Madrid. Hvorfor? Han har et "mystisk gen", folk kan godt lide hans mærkelige fremtoning og underlige accent, som de ikke kan placere. Derfor kan han i internationale film bruges i alle slags "mystiske" roller.

Jennifer Lopez derimod, hun er bare Jennifer Lopez, og derfor kan folk kun se hende i rollen som Jennifer Lopez. Men når man ser på hvordan hun gestalter "Atlas"-karakteren er det faktisk slet ikke så ringe, mange på papiret finere navne ville næppe kunne have gjort det bedre. Jeg kunne ikke have gjort det bedre selv heller. Jeg synes faktisk hun gør det fremragende.

Min bedømmelse: 6/10

Bør man så se Atlas?

Well, ja - man bør holde sig bredt orienteret. Men hvis man sidder i en situation hvor man kan vælge, så er der pt. langt bedre film på plakaten. Kan anbefale "Godzilla x Kong: The New Empire", som er tredje film i den mere seriøse "Skull"-serie. Amerikanerne har endelig set lyset med den japanske Godzilla-francise, det blev misforstået groft både med Godzillla (1998) og Godzilla fra 2014, der var en smule bedre, men der er naturligvis kulturforskelle. Den japanske Godzilla er jo ikke bare et dumt monster, men en allegori over atombomben over Hiroshima i 1945, men det havde amerikanerne belejligt overset. Skull-serien bruger så "den hule jord" som drivkraft, i stedet for japanernes kollektive traume, men det fungerer faktisk ret fint. Kan anbefale at man "binger" hele serien, startende med Kong: Skull Island, hvor Samuel L. Jackson giver den som falleret oberst der desperat leder efter et nyt projekt. Han er en dygtig spuespiller.

Og så vil jeg slå et slag for Sasquatch Sunset, som jeg nok kommer til at anmelde sammen med Out of Darkness, som man bør sætte op imod Kampen om ilden.

Der har indtil videre ikke rigtig været en "forårets film", så ja - du bør helt klart set Atlas. Det er 2 timers underholdning, ingen påstår du bliver professor af at se den, og du bliver hverken dummere eller klogere, det er en popcorn-film af den gode gamle slags.

Det har indtil videre været TV-seriernes 2024. Mest markant er nok The 3 body problem, som jeg (officielt) ikke har set (endnu, venter på der kommer en sæson 2 før jeg anmelder) og naturligvis den afsluttende sæson 5 af Star Trek: Discovery, som nærmest helt forudsigeligt undergik forventningerne. Jeg havde ellers en 50KB lang analyse af discovery klar, de første to sæsoner var jo okay, men med sæson 4 og nu 5 er det meningsløst at anmelde. Så dårligt er det.

0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.