Skrevet af DavidK Udgivet  0 kommentarer

Om dengang Jens Jørgen Thorsen bedrev “utilbørligheder” på Holstebro Gymnasium

Som elev på Holstebro Gymnasium var jeg selv tilstede, der i 1989. Skræmmende at tænke på, at med SVM-regeringens udvidede og straffemæssigt set voldsomt skærpede blasfemiparagraf, ville Jens Jørgen Thorsen stå til at få to år i spjældet

Så vidt jeg husker var det en mandag. De fleste i klassen var vist lykkelige over at slippe for en dobbelt matematik-time med integralregning, da al undervisning blev aflyst, og man i stedet blev opfordret til at møde i fællessalen for at opleve Jens Jørgen Thorsen.

Kan lige så godt være ærlig og sige, at jeg absolut ingen interesse havde i at se den berømte Thorsen. Gik dengang primært op i hash og trashmetal. Og vi (et lille nørdet slæng) havde nok brugt de to velkomne fritimer på at spille jydewhist i kantinen - som vi gjorde timevis hver dag - hvis ikke klassens to genier havde overbevist om, at her var en unik chance for at opleve noget specielt. 

Thorsen var jo ikke blot "provokatør" men decideret ekspert udi moderne kunst. Ikke mange besad hans viden og intellekt, fik vi oplyst, og så føltes det jo nærmest som en pligt at deltage. 

Kunstværket

Fra Trykkefrihedsselskabets hjemmeside;
de har angiveligt købt værket. Der findes
ikke større versioner end dette.

Meningen med Thorsens optræden var formentlig tosidet: Dels at provokere de indremissionske vestjyder (og dem var der virkelig mange af), alt ondt kommer jo fra djævleøen, som kun består af bøsser og narkomaner - og dette billede bekræftede Thorsen formentlig for flertallet af det lokale publikum, der næppe lod sig provokere af andet end den dårlige smag. Dels vise hvordan man laver et "rigtigt" professionelt maleri med indignation og storpolitiske referencer som bagtæppe. 

Thorsen gav os måbende gymnasieelever (jeg gik i 1.x) en lektion udi noget, formentlig ingen af os forstod. Jeg gjorde ikke i hvert fald. Han malede et (i min optik) kæmpe maleri, brugte aparte farvekonstellationer der slet ikke passede sammen, og så var det grimt og "lignede ikke". Det hele handlede om Gud, fanden, biblen, koranen og især Ayatollah Khomeniey - det her var kun 10 år efter den iranske revolution, som jo havde chokeret de fleste, og Khomeniey var dengang een af verdens allermest berømte mænd, også i Danmark.

Der kom flere og flere ting med på Thorsens liveaction værk, blandt andet nogle klatter som skulle forestille en tyr, som Muhammed red på med stort erigeret lem, eller sådan noget. Flere gange proklamerede han at billedet skulle brændes dagen efter i protest. Og vi fik hele showet med at han klædte sig nøgen, stillede sig op på et bord og hældte rød maling ud over sig selv. 

Men så, pludselig, løb der en elev op imod Thorsen - han havde siddet på de bagerste rækker - og med sådan en stor orange Fiskars-saks, de lå i øvrigt overalt på gangene og i lokalerne, han havde ikke taget den med, løb han op til maleriet og begyndte at klippe i det. Jeg husker ikke detaljerne, kun både som lidt dramatiske, men også alligevel temmelig banale. Det var ikke sådan at nogle frygtede for deres liv, som jeg husker det, ejheller Thorsen - det var måske i virkeligheden det han havde håbet. Det hele blev afbrudt, og så skete der sådan set ikke særlig meget mere. 

Før dagen efter, hvor horder af journalister belejrede gymnasiet, rendte uhæmmet rundt på gangene og jagtede især de piger der så mest om jeg så må sige "modne" ud - og vi pludselig følte os som centrum for en større verdensbegivenhed. Jens Jørgen Thorsen formåede derudover at forstyrre samtlige klassetimer dagen efter. Han gik jo rundt i sine plettede leopard-bukser og alt dette der, men han havde vist mistet et tigerstribet tørklæde, og så gik han rundt sammen med en lærer, mener ikke det var rektor Balslev, forstyrrede samtlige undervisningstimer for at spørge om nogen havde set det. Vi sad midt i en fysiktime, da han bankede på og brugte et kvarter på at fortælle om sit tørklæde. Vi taler om en skole med dengang 7-800 elever, hvor *alle* havde den oplevelse. En kunstværk i sig selv, kan man sige. Thorsen formåede at lægge gymnasiet ned flere dage i træk.

Blandt os elever var følelserne blandede. Mange kendte eleven, om ikke andet af udseende - jeg mener han var fra Iran, og han endte med at gå ud af skolen og fortsætte på Struer Gymnasium i stedet. Det mente de fleste (som jeg husker det) var rimeligt, for godt nok var det ikke i orden det han havde gjort - men ingen mente han skulle smides ud af gymnasiet, og der var bred enighed om, at Thorsen var en uappetitlig provokatør.  Thorsen krævede i øvrigt i første omgang så vidt jeg husker 150.000 kr i erstatning for det ødelagte maleri, ikke af gymnasiet men af eleven personligt - det maleri som han selv havde sagt skulle brændes dagen efter. Det var der vist mange af os unge, der ikke rigtig forstod logikken i. 

Men fremtidens Thorsener' kan se frem til fængsel 

Og det er jo det virkelige skred. Mette Frederiksen, Lars Løkke og Hummelgaard har nu definitivt valgt side til fordel for de krænkede og de overtroiske. Hvis der så blot var lidt sammenhæng i tingene, f.eks provokerer det formentlig en masse DF-støtter at Pia Kjærsgaard gennem 30 år konsekvent er blevet afbildet som konen i muddergrøften af Politiken, men det nye hensyn til følelser handler ikke om respekt for andres meninger - eller følelser -, men om frygt for hvad overtroiske kan finde på af uhyrligheder. 

Der er end ikke en graduering ift. vilje eller hensigt. Man kan jo ikke gøre for at man stemmer på Dansk Folkeparti, eller hedder Rasmus Paludan. Kan man sige Paludan er mere herre over sit religiøse synspunkt, eller at hans religiøse synspunkt er mindre værd, end alle mulige andre overtroiske? Regeringen lovgiver ud fra et flertalsdiktatur, hvis der er mange nok som er imod ...Og for t.ex Løkke sukrer han det oven i købet ind i handelsinteresser. Her er vi for alvor ude i det absurd lumpne. LLR er simpel købmand, han er ikke politiker. For ham handler det om prisen, ikke om indholdet.

Det bliver endnu mere mærkeligt når man tænker på, at Koranen selv er en racistisk bog, hvis indhold er i strid med straffeloven. Man kan blive dømt for overtrædelse af §266b, hvis man offentlig citerer dele af indholdet. 

Parantes bemærket, så er det heller ikke i orden. Islams iboende racisme forsvinder jo ikke, blot fordi den forbydes at blive formuleret i et offentligt rum (t.ex en imam der får bøder, helt tåbeligt), akkurat som afstandtagen til koranen som symbol på afstandtagen til islams mørkesider, ikke forsvinder, blot fordi man gør det ulovligt at være "utilbørlig" overfor en koran. 

Næste gang iranske Firoozeh Bazrafkan granulerer en koran på et rivejern, så skal det koste hende op imod 2 års fængsel. Hvis nogen havde fortalt mig det ville ende der for knap 35 år siden, så ville jeg havde sagt de var skøre. Så dumme er der ikke nogen danske politikere der er. Jeg melder mig på forhånd som besøgsven.

Men blasfemiparagraffen er blevet skærpet - da den blev afskaffet i 2017 kunne man få op til 4 måneders fængsel, og loven blev jo stort set aldrig brugt. I dag taler vi om 2 års fængsel, og det er vist meningen den virkelig skal udleves og anvendes i praksis, i modsætning til den gamle blasfemiparagraf før den blev afskaffet - endda selv hvis du har været "utilbørlig" over for en koran i dit eget hjem, som Hummelgaard forklarede TV-Avisen 25.08.2023. Hvis du tager et billede af det, og poster det på Facebook, så ....

I 1989 var der ingen som bare overvejede at anklage Thorsen for at være i konflikt med blasfemiparagraffen, og bestemt ingen der brugte argumenter som "kun for at provokere" o.lign, som man siger i dag. Dengang opfattedes det som kunst og klart indenfor ytringsfrihedens rammer, da det jo er en genuin kritik af en ideologi, de fleste danskere instinktivt tager afstand til.

Endnu mere mærkelig er Mette Frederiksens løgnagtige tirader om, at der ikke er andre lande i verden som ikke har forbudt afbrænding af koraner. Det ved vi er løgn, men det "morsomme" er, at hun intet har imod at stå alene eller kun med een eller to andre, når det gælder om at sende krudt og kugler eller F16-fly til Ukraine. 

Sådan prioriterer vi så forskelligt ...

Og så meget for Hummelgaards "juridiske nålestiksoperation". Det er at skyde malariafluer med neutronbomber.

Kilder

Udover min egen hukommelse er der forbløffende lidt. Jeg fandt som antydet lidt på Trykkefrihedsselskabets hjemmeside, ifb. deres erhvervelse af det famøse kunstværk. Men jeg genkender ikke helt beskrivelsen, t.ex mener jeg ikke gerningsmanden var fra Libanon, men jeg husker godt vores store undren, da vi gymnasieelever kunne læse at det var en "katolik". Det grinte vi meget af. Hvis vi havde vidst det var et forvarsel om fremtidens meningscensur, faktafortrængning osv, så havde vi nok ikke grint så meget.

0 kommentarer. Skriv en kommentar som gæst eller opret dig som bruger. Gæstekommentarer godkendes før de vises.