Skrevet af Harald Larsen Udgivet 

Alternativets EP-kandidat Irina Bjørnø og hendes forbindelse til Vladimir Putin

Alternativets EP-kandidat Irina Bjørnø leder foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD, som samarbejder med den EU-sanktionerede russisk statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo. Inden Rusland invaderede Ukraine, rejste Irina Bjørnø til organisationens hovedkvarter i Moskva og mødtes med formanden og Vladimir Putins gode ven Yevgeny Primakov Jr. Derudover sidder Irina Bjørnø som mangeårigt æresmedlem i den russisk statskontrollerede organisation Eurasian People’s Assembly, hvis medlemmer tæller sanktionsramte russiske oligarker og Vladimir Putins KGB-venner. Dette bør få alle advarselslamper til at blinke.Den 65-årige russiskfødte Irina Bjørnø har meget at se til. Den tidligere forsker i ultralydudstyr er Alternativets forkvinde i Høje-Taastrup. Irina Bjørnø forsøgte at stille op til kommunalvalg 2021 og dernæst til folketingsvalg 2022, men begge gange uden held. Nu har Alternativet opstillet Irina Bjørnø som kandidat til Europa-Parlamentsvalget 2024. Før Alternativet var Irina Bjørnø i Taastrup næstformand i et diametralt modsat parti, Liberal Alliance.

Irina Bjørnø er ikke helt uden indflydelse i Danmark. Siden maj 2023 har Irina Bjørnø været bestyrelsesmedlem i FN-forbundet. Irina Bjørnø er derudover landsnæstformand i Dansk-Russisk Forening, sidder i sekretariatet for Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, er bestyrelsesmedlem i Den Danske Sprogkreds, tidligere bestyrelsesmedlem i Modersmål-Selskabet, medstifter af TendensKLOG Forum, flittig bidragsyder til Miljø- & Energicentret i Høje-Taastrup, gennemførte Özlem Cekics ”Brobyggeruddannelse” samt stifter og leder af foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD.

Desuden underviser Irina Bjørnø i mavedans, burlesque dans, Qigong og Tai Chi, holder foredrag, deltager i arrangementer med ukrainske flygtninge, har talrige hjemmesider, blogs, en hel del YouTube kanaler med hundredevis af videoer og publicerer digte og små bøger gennem sit eget lille russiske forlag, Belbooks.

Irina Bjørnøs rigtige navn er Irina Nikolajevna Kozhevnikova. Hun kom til Danmark for snart 40 år siden som ung forskerstuderende og blev gift med den 22 år ældre nu afdøde DTU professor Leif Bjørnø, som gennem 18 år var formand for og bestyrelsesmedlem i NATOs forskningscenter i Italien med speciale i ubåde og minejagt.

For et utrænet øje ligner Irina Bjørnø en meget aktiv ældre dame. Men tager man et spadestik dybere, vil man nemt og hurtigt finde ud af, at vi har at gøre med en kvinde som er i berøringsflade med det inderste af Danmarks magtstruktur - og samtidig er i berøringsflade med det inderste af Kreml. Internettet glemmer aldrig - og Irina Bjørnøs offentlige færden på Internettet er en gave til journalistisk research, som bliver ved med at give.

Samarbejde med “Kremls forlængede arm”

Irina Bjørnøs forening, foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD, beskæftiger sig med dansk-russisk kultur og ser ved første øjekast ganske harmløs ud. Men kaster man et dybere blik på foreningen, finder man hurtigt frem til noget helt andet. Blandt andet deklarerer foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD på deres hjemmeside:

RKMD er glad for at modtage støtte fra Rossotrudnichestvo. Vi er altid glade for at modtage støtte fra fonde og statslige organisationer fra både dansk og russisk side.

Ved siden af foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD's deklaration på hjemmesiden, findes der også logo for organisationen Rossotrudnichestvo. Rossotrudnichestvo er en russisk statskontrolleret organisation, som siden juli 2022 har været på EU's sanktionsliste.

Ruslands Hus, som har lukket alle sine aktiviteter fra den 27. september 2023 bl.a. pga. Jyllands-Postens afsløringer var, udover at høre under den russiske ambassade i Danmark, også den danske filial af den russiske statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo.

Ifølge Ritzau begrundede EU indførelsen af sanktioner mod Rossotrudnichestvo med blandt andet: “I mange år har den fungeret som paraplyorganisation for et netværk af russiske landsmænd og påvirkningsagenter”. Over for Jyllands-Posten har Flemming Splidsboel, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), tidligere kaldt Ruslands Hus for ‘Kremls forlængede arm’ i udlandet: “Deres officielle formål er at udbrede kendskabet til russisk kultur i udlandet, men de er del af ambassaden, og dermed kan de ansatte også spille en rolle i for eksempel at rekruttere agenter i Danmark”.

Den tidligere artikel om Irina Bjørnø her på Det frie ord, fra efteråret 2022, har allerede belyst, at Irina Bjørnø i 2015 fik tildelt en medalje for “kulturformidling”, netop fra Ruslands Hus.

Varm forbindelse til Vladimir Putins tillidsmand

Inden Rusland begyndte sin angrebskrig mod Ukraine i 2022, rejste Irina Bjørnø i regi af hendes forening Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD til Rusland for at mødes med den russiske statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo i organisationens hovedkvarter i Moskva og mødtes med organisationens formand Yevgeny Primakov Jr.

Billeder og beskrivelse af mødet findes på Irina Bjørnøs forening Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD hjemmeside, hvor Irina Bjørnø bl.a. skriver om mødet at der blev drøftet “at fremme russisk-danske projekter” samt “der blev indgået aftaler” og “anden støtte”.

Yevgeny Primakov Jr. er uddannet journalist og bl.a. tidligere medlem af det russiske underhus Dumaen. I 2018 var Yevgeny Primakov Jr. tillidsmand for den russiske præsidentkandidat Vladimir Putin og hjalp Putin med hans kampagne til præsidentvalget. I 2023 indførte EU sanktioner mod Yevgeny Primakov Jr. som leder af Rossotrudnichestvo, der søger at konsolidere offentlighedens opfattelse af de besatte ukrainske områder som russiske, og for at vise støtte til Ruslands angrebskrig mod Ukraine.

Mangeårigt æresmedlem i russisk statskontrolleret organisation

I 2022 har mediet Frihedsbrevet afsløret, at Irina Bjørnø er mangeårigt æresmedlem i den russisk statskontrollerede organisation Eurasian People’s Assembly, som ledes af en EU-sanktioneret russisk oligark og en af Vladimir Putins ældste venner og kollegaer fra KGB, Andrei Belyaninov.

Eurasian People’s Assembly, som endnu ikke er havnet på EU's sanktionsliste, har hovedkvarter i Moskva og i organisationen sidder bl.a. nuværende og tidligere medlemmer af det russiske underhus Duma. Organisationen ledes af Andrei Belyaninov, som nævnt russisk EU-sanktioneret oligark og en af Vladimir Putins ældste venner og kollegaer fra KGB. Ifølge adspurgte eksperter i Frihedsbrevets artikel, er det ultimative formål for sådan en russisk organisation at promovere russiske perspektiver og ideer i de vestlige medier.

Andrei Belyaninov, som er en af Ruslands rigeste mænd, sender også personlige fødselsdagshilsener til Irina Bjørnø. Også i januar i år, da Irina Bjørnø fyldte 65 år, sendte Andrei Belyaninov en personlig fødselsdagshilsen til hende. Russiske statskontrollerede organisationer er ikke kendte for at være altruister eller filantroper, så personlige fødselsdagshilsener til Irina Bjørnø tyder mere på som “tak for et godt samarbejde”.

Flere medlemmer af Eurasian People’s Assembly er russere som befinder sig på sanktionslister, bl.a. Anatoly Evgenievich Karpov, Alexander Ivanovich Ageev, Svetlana Konstantinovna Smirnova, Yuri Nikolaevich Mishcheryakov og Andrey Gennadievich Nazarov.

Disse medlemmer af Eurasian People’s Assembly er enten fuldmægtige medlemmer af det russiske underhus Duma, medlemmer af Vladimir Putins “Det Forenede Rusland” parti eller repræsentanter af russiske statskontrollerede organisationer. Flere er forhenværende eller nuværende medlemmer af KGB eller forsvaret i Rusland. Og blandt disse mennesker finder man æresmedlem og Alternativets EP-kandidat Irina Bjørnø.

Til Frihedsbrevets artikel om Irina Bjørnø fra 2022 har Alternativet svaret, at de ikke baggrundstjekker, hvilke foreninger og organisationer deres folketingskandidater er medlemmer i. På trods af Frihedsbrevets afsløringer tilbage i 2022, har Alternativet opstillet Irina Bjørnø som kandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2024.

Omtaler ukrainere som “fascister” og skriver en hyldest til Putin

Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, stod de danske medier i kø for at invitere Irina Bjørnø i studiet. Irina Bjørnø gæstede bl.a. sammen med danske toppolitikere både TV 2 NEWS’ stormøde direkte fra Fællessalen på Christiansborg, gæstede flere gange TV 2 NEWS, DR P1, TV 2 Go' morgen Danmark og Go' aften Live samtTV 2s studie i forbindelse med støttekoncert for Ukraine på Rådhuspladsen i København.

Irina Bjørnø blev hurtigt udråbt til en slags “Ruslands-ekspert”, og flere medier fremhævede Irina Bjørnøs bog om Ukraine, “Fædrelandet”.

Desværre har medierne ikke altid tid til at lave et ordentligt baggrundstjek. Godt nok omhandler Irina Bjørnøs bog “Fædrelandet” om Østukraine - men de færreste har lagt mærke til, at Irina Bjørnø omtaler ukrainske borgere i sin bog som “fascister” og omtaler Ukraine som “landet som er styret af nazi”.

Irina Bjørnø har også tidligere vist forkærlighed for Vladimir Putin, gennem en sang som hun skrev samt en dertilhørende video, hvor hun hylder Vladimir Putin ved at skrive: "Putin, Vladimir Putin, jeg er altid glad for at se dig! Jeg tror på, at du er god, du er vores Kreml-bureaukrat!"

Kort inden Ruslands invasion af Ukraine sagde Irina Bjørnø til et TV 2 interview at “Mediedækningen (om Ruslands konflikt med Ukraine) er for følelsesmæssigt betonet og blottet for fakta, og det bliver et problem, hvis vi skal forstå konflikten ordentligt”.

En sibirisk skandaleramt sekt

I forbindes med Irina Bjørnøs bog om Ukraine “Fædrelandet”, skriver hun at hendes kunstnernavn i Rusland er “Lira Bella”. Googler man navnet Lira Bella og Irina Bjørnø, finder man frem til flere hjemmesider og diskussionsforummer om den kontroversielle sibiriske okkulte sekt, “Ashram Shambala” - hvor Irina Bjørnøs navn optræder som et af de fremtrædende sektmedlemmer.

“Ashram Shambala” er en russisk sekt grundlagt i Novosibirsk i 1989 af Konstantin Rudnev. Sekten er en blanding af esoteriske læresætninger, okkultisme og shamanisme. Sekten bestod af cirka 20.000 tilhængere og dens sektafdelinger har opereret i 18 regioner i Rusland, bl.a. i Moskva og St. Petersborg. “Ashram Shambala” sektens tilhængere var også unge helt ned til 14 år.

I 2010 blev sektlederen Konstantin Rudnev, som hævder at han blev sendt til Jorden for at oplyse menneskeheden, arresteret af russiske myndigheder på grund af bl.a. voldtægter og seksuelle overgreb på sine sektmedlemmer, samt besiddelse og salg af narko. Sektlederen Konstantin Rudnev blev dømt til 11 års fængsel i Rusland.

Flere hjemmesider og diskussionsforummer kæder Irina Bjørnø til “Ashram Shambala” sekten og skriver, at Irina Bjørnø er en af de førende sektmedlemmer, som opererer for sekten i udlandet, bl.a. i Danmark. Diskussionsforummer påstår, at Irina Bjørnø er i stadig kontakt med “Ashram Shambala” sektens fremtrædende medlemmer og har dem stadig i sit store netværk på Facebook.

Besynderligt nok, kigger man igennem Irina Bjørnøs knap 4.000 Facebook-venner, finder man flere af disse profiler, bl.a. "Altai Fuente de Vida", “Ancient Wisdom Tree" og “Chekes Rada Soledad”, som faktisk befinder sig på Irina Bjørnøs venneliste. Søger man på fx. “Shaman”, finder man også en del profiler blandt Irina Bjørnøs mange Facebook-venner.

Derudover er det også lidt besynderligt, at Irina Bjørnø ofte er iklædt noget som ligner shamantøj, både på hendes coverbillede på Facebook samt i flere videoer og interviews med hende på bl.a. TV2.

Isoleret set er det ikke kriminelt at være medlem af en sekt, selvom sekten er grundlagt af en russisk kriminel, der er idømt 11 års fængsel for bl.a. seksuelt misbrug af mindreårige. Men det er ret tankevækkende, at Irina Bjørnø på intet tidspunkt offentligt har taget afstand fra “Ashram Shambala”-sekten eller sektens grundlægger. Demokratiets grundforudsætninger er oplysning og tillid. Irina Bjørnøs politiske program i Alternativet er socialt ansvar og demokrati. Okkultisme, shamanisme og metafysik er præcis det modsatte.

Hvordan harmonerer okkultisme, shamanisme og metafysik med Irina Bjørnøs videnskabelige fundament som forsker? Senest deklarerer Irina Bjørnø i medierne, at hun “beder til Gud hver dag” - men hvordan harmonerer det at tro på Gud, beskæftige sig med okkultisme, shamanisme og metafysik - og samtidig være en videnskabskvinde? Disse modsætningsforhold skaber betydelig signalforvirring.

Vi er alt for naive

Lad os lige slå een ting fast. Vi lever i Danmark heldigvis i et demokrati, i modsætning til Rusland, som de facto er et diktatur. Det er ikke forbudt at en 65-årig dame er medlem af en sekt. Det er heller ikke forbudt at en 65-årig dame danser mavedans, iklæder sig grønne parykker, danser burlesque dans, fører sig frem som en klimatosse og klæder sig ud som H.C. Andersen.

Men det er ret tankevækkende at selvsamme dame, Irina Bjørnø, både sidder i bestyrelser for toneangivende organisationer som FN-forbundet og er kandidat til Europa-Parlamentsvalget 2024 - og samtidig sidder som et mangeårigt æresmedlem i en russisk statskontrolleret organisation Eurasian People’s Assembly, samt gennem sin forening Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD samarbejder med den russiske statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo, der befinder sig på EU's sanktionsliste.

Disse organisationer er ikke almindelige hyggelige foreninger som Viborg Sejlklub eller Kattens Værn. Begge disse russiske statskontrollerede organisationer har dybe relationer til Vladimir Putin og til Kreml. Selvsamme Vladimir Putin, som for ti år siden har annekteret Krim og for to år siden invaderet Ukraine.

Selvsamme Vladimir Putin, som for ganske kort tid siden har medvirket til at slå sin oppositionsleder Alexei Navalny ihjel. Selvsamme Vladimir Putin, som er de facto i krig med hele Vesten. Selvsamme Vladimir Putin, som forstår magt kun gennem mord, grusomhed, frygt og hævn. Putins tankegang er ikke en statsmands tankegang - det er en terrorists tankegang.

Det er ret tankevækkende at hverken Alternativet, FN-forbundet eller de andre organisationer har lavet et baggrundstjek på Irina Bjørnø, selv på trods af tidligere afsløringer i Frihedsbrevet og her på Det frie ord.

Det er også tankevækkende at Det Udenrigspolitiske Nævn, også set i lyset af lukningen af Ruslands Hus, ikke har undersøgt hverken den russiske statsorganisation Eurasian People’s Assembly eller Irina Bjørnøs forening Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD og deres forbindelse til Vladimir Putin og Kreml.

Det skriger til himlen og det burde få alle advarselslamper til at blinke, ikke mindst hos de to sikkerhedstjenester henholdsvis i Buddinge og på Kastellet. Det er tankevækkende, at alle kan være så naive, mens Kreml griner af os.

Fortsættelsen følger

Denne artikel er baseret på oplysninger om Irina Bjørnø, som er indhentet fra offentlige kilder. Alt tyder på, at det er kun toppen af isbjerget, for hele denne journalistiske efterforskning efterlader mange flere spørgsmål, end svar.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) luftede for nyligt sin bekymring for, at Rusland kan angribe NATO. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sagde for nyligt til TV 2, at vi skal tage truslen fra Rusland meget alvorligt. Ifølge den seneste Megafon-måling for TV 2, er danskerne i højere grad end sidste år bekymrede for, om krigen i Ukraine direkte kan påvirke sikkerheden i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har på det seneste pressemøde om støtten til Ukraine og den sikkerhedspolitiske situation sagt, at det er den mest alvorlige sikkerhedspolitiske situation siden afslutningen på Den Kolde Krig.

En ting står klart: alt tyder på, at lige så længe Irina Bjørnø er fortsat æresmedlem i den russiske statskontrollerede organisation Eurasian People’s Assembly, og har et fortsat samarbejde med den russiske statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo, vil Irina Bjørnø blive ved med at stille op til forskellige politiske valg i Danmark. Og blive ved med at grave sig dybere ind i danske toneangivende organisationer.

Derfor bør man se med stor alvor på enhver situation, hvor russiske interesser søger at påvirke vores danske og europæiske demokrati samt søger indflydelse herpå.


________________________________________

Forsøgte at slette sine spor

(Opdatering den 11. marts 2024) 

Efter publicering af denne artikel på Det frie ord den 24. februar 2024, kan det konstateres, at Irina Bjørnø forsøgte at slette sine spor. Alle spor af Irina Bjørnøs møde med den russiske statskontrollerede organisation Rossotrudnichestvo i organisationens hovedkvarter i Moskva med organisationens formand og Vladimir Putins gode ven Yevgeny Primakov Jr. er nu slettet fra Irina Bjørnøs forenings Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD hjemmeside. Det slettede opslag om mødet kan dog hurtigt genskabes ved hjælp af Internet Archive, og opslaget kan ses her.

________________________________________

Alternativets EP-kandidat Irina Bjørnø trækker sig grundet tråde til Rusland og Vladimir Putin

(Opdatering den 28. maj 2024) 

Kandidat for Alternativet ved Europa-Parlamentsvalget 2024 Irina Bjørnø, har den 27. maj 2024 meddelt Alternativet og Indenrigsministeriet, at hun trækker sit kandidatur tilbage. Irina Bjørnø, der af flere omgange har stillet op til både kommunal-, folketings- og senest europaparlamentsvalg, trækker sig, fordi hun frygter, at hendes kandidatur kan "skade Alternativet", lyder det i pressemeddelelsen fra partiet. Den 24. maj 2024 har Ekstra Bladet afsløret, at Alternativets EP-kandidat Irina Bjørnø har kontroversielle russiske forbindelser. Irina Bjørnø er formand for foreningen Russisk Kultur Mission i Danmark - RKMD, der modtager støtte fra en russisk statskontrolleret organisation Rossotrudnichestvo, som er fortsat på EU's sanktionsliste og har tråde til Vladimir Putin. Ekstra Bladet har talt med ruslandseksperten Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), om organisationen Rossotrudnichestvo. Han slår fast, at organisationen står på EU's sanktionsliste, fordi de laver efterretningsarbejde. “De driver pro-Putin-spionage”, forklarer han. Og derfor vil organisationen heller ikke støtte hvem som helst. “Rossotrudnichestvo vil ikke støtte foreninger, uden at de har en interesse”, lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen. Derudover er Irina Bjørnø æresmedlem i russisk statskontrolleret organisation Eurasian People’s Assembly, hvis medlemmer tæller sanktionsramte russiske oligarker og Vladimir Putins tætte venner, herunder bl.a. Vladimir Yakunin, der sidder i organisationens rådgivende organ, og som er en af Putins ældste venner og allierede - samt generalsekretæren i Eurasian People’s Assembly Andrei Belyaninov, der ifølge flere medier var KGB-agent sammen med Vladimir Putin i Østtyskland. Nyheden om at Irina Bjørnø trak sit kandidatur tilbage udkom på Ritzau den 28. maj 2024. Artiklerne om Irina Bjørnø fra Frihedsbrevet i 2022, samt fra Det frie ord fra hhv. 2022 og 2024 har bevist, at Alternativet kendte til Irina Bjørnøs Putin-forbindelser allerede tilbage i 2022, men først den 27. maj 2024 og på grund af Ekstra Bladets afsløringer, har Alternativet reageret på sagen. Det frie ord og andre medier holder fortsat skarpt øje med Irina Bjørnø og hendes aktiviteter her i Danmark.

Et par videoer med Irina Bjørnø...

Artiklen har kommentarer slået fra