Vejledning til bruger-profiler


Hvad er en bruger

En bruger er slet og ret en konto på Dfo. En konto er knyttet til en verificeret email-adresse, og det er eneste forudsætning for at en konto kan eksistere. Der kan kun oprettes een konto per email-adresse.

Oprettelse

For at oprette en (ny) bruger skal man være logget ud af systemet. Det er helt i orden med husreglerne at oprette flere brugere med forskellige email-adresser, men man kan ikke oprette en ny bruger medens man er logget ind som en anden bruger. Oprettelsen burde være selvforklarende :

brugeroprettelse start brugeroprettelse udfyldt korrekt; Good to go

Som nævnt skal du bruge en gyldig email-adresse, og den må ikke være brugt i systemet før. Du skal også angive et brugernavn på mellem 2 og 25 karakterer, naturligvis et password og du skal acceptere husreglerne. Så snart du er logget ind kan du ændre din email-adresse, brugernavnet samt naturligvis passwordet.

Når du har klikket "Opret", og kontoen er blevet oprettet, kommer der en lille besked om at der er blevet sendt en email til den angivne email-adresse. I denne meget kortfattede email er der et link, klik på linket og viola - du er nu endeligt oprettet. Du vil straks kunne logge ind ved at klikke på "Login" i øverste højre hjørne. Som udgangspunkt er en konto sat op til "Husk mig", men også dette kan du straks senere ændre. Se nedenfor.

Rediger profil

bruger-menuen

Når du er logget ind kommer dit profil-billede og brugernavn til syne øverst til højre. Klik på dit brugernavn / billede, og en lille menu dukker op, klik på "Rediger profil".

Så når du frem til "hjertet" af brugerprofilen. Man kan i øvrigt gå direkte til sin profil via linket detfrieord.dk/dig. En side dukker op med indtil videre 5 sektioner, som hver rummer en underside med diverse muligheder.

Konto

Konto er den helt grundlæggende opsætning.

Original e-mail

Du kan ikke ændre din originale email, dvs den email du oprettede din konto med, men du kan da blive mindet om hvordan du i sin tid oprettede dig på Dfo.

E-mail

Du kan løbende skifte til en alternativ email-adresse. Der findes ikke nogle regler eller tjek, det skal blot være en gyldig email-adresse. Hvis du får beskeder fra Dfo, det kan eksempelvis være i forbindelse med ændring af password, vil disse blive sendt til din alternative email-adresse også.

Forfatternavn

Her kan du definere et alternativt brugernavn. Det kan være op til 40 karakterer langt, og meningen med dette er et måske mere sigende navn end det lidt mere begrænsede brugernavn. Eksempelvis "Anja Andersen, Ubbehage", "Hans Hansen" eller "🇩🇰 Bodil Brokkehoved 🇩🇰". Forfatternavnet skal ikke være unikt, og du kan benytte ⓤⓝⓘⓒⓞⓓⓔ i dit navn. Det kan du forøvrigt også med dit brugernavn.

Brugernavn

Brugernavnet skal som nævnt flere gange tidligere være unikt, men du kan løbende ændre det. Det kan være mellem 2 og 25 karakterer, så det er først til mølle, i det omfang nogle rent faktisk i større stil vil begynde at bruge Dfo aktivt.

Password

Et Klik på "Skift" vil føre dig frem til en selvforklarende side, hvor du kan "bestille" et nyt password. Det er her din originale samt evt. alternative email-adresse bliver væsentlig. Dfo kender ikke dit password, derfor skal processen så at sige gå om, dvs. du får en bekræftende email med et link du skal klikke på, og så har du ændret dit password.

Indstillinger

Indstillinger er diverse features, en liste som forhåbentlig kun vil blive længere fremadrettet, efterhånden som der kommer tid og inspiration.

Husk mig

Husk mig er sat til fra start, så snart du har oprettet dig, men du kan umiddelbart slå det fra. Det betyder ganske enkelt at systemet husker dig, dvs. konkret gemmer en cookie på din computer indeholdende dit bruger-navn, din session samt diverse indstillinger, eksempelvis omkring dit bruger-profil-billede. Dit password bliver ikke skrevet ned i denne cookie! "Husk mig" betyder ganske simpelt, at du ikke skal udfylde dit brugernavn og password forfra, hver gang du har været logget ud. I Dfo bliver man automatisk logget ud, hvis ikke man har været aktiv i en time.

Automatisk login

"Automatisk Login" virker kun i forbindelse med "Husk mig". Det betyder i al sin enkelhed at du slipper for at klikke "Login". Det er præcis det samme som med andre services du nok kender - eksempelvis Twitter - hvor du ikke hele tiden skal bekymre dig om du nu er logget ind eller ej, når du vil skrive et tweet. Automatisk login er sat til fra start, men der er ikke noget i vejen med at slå det fra.

Skjul profil

Skjul profil er måske en lidt misvisende betegnelse. Det handler om hvorvidt ikke-brugere og søgemaskiner som Google og Bing må få adgang til din profil, dvs. som når du klikker på din egen "Vis profil" eller klikker på et forfatternavn ud for en artikel. Det er lavet for at sikre brugere en grad anonymitet udadtil, hvis de ønsker det. Brugere på Dfo, som er logget ind, vil altid kunne se din profil. Skjul profil er som udgangspunkt slået til, dvs. du skal slå det fra hvis din profil-side skal kunne ses af ikke-brugere.

Synlig email

Synlig email er i samme som boldgade som "Skjul profil". Alle brugere har en email-adresse, og den kan blive vist automatisk på ens profil-side, hvis man ønsker det. Som udgangspunkt er muligheden slået fra.

Statisk menu

Det handler om magelighed. Er Statisk Menu slået til, scroller top-menuen ikke med op, når du scroller på en side. Det kan være relevant hvis man skriver meget, dvs. ofte tilgår sine kladder eller eksempelvis studerer vejledningerne. Som udgangspunkt er Statisk Menu slået fra.

Billede

Her har du mulighed for at indsætte et profil-billede. Det er det billede som vil blive vist eksempelvis ud for dine kommentarer. Du kan uploade et billede på op til 2mb størrelse. Alle de populære web-billedformater er understøttet, dvs .jpeg, .gif, .png, .bmp samt .webp. Billedet vil efter upload blive resized i forskellige formater, især for at undgå unødig stor trafik på serveren.

Fit

Slår du Fit til, vil systemet forsøge at vise billedet så pænt og logisk som muligt. Men der er ingen garanti, det er faktisk en voldsomt kompliceret opgave. Systemet bruger desværre ikke en AI der kan indramme et ansigt og vise det relevante, men der bliver gjort et forsøg. Det er rimelig eksperimentielt.

Normal eller rund

Her er vi i den mere normale ende af spektret. Ønsker du dit profilbillede vist som det er, eller ønsker du det rundet i en cirkel med en fin lille ramme omkring?

Om dig

Her kan du skrive en lille mini-artikel om dig selv. Du kan bruge forskellige former for typografi, indsætte billeder, video mm. Det er stort set det samme som når du skriver artikler, blot er mulighederne lidt reducerede. "Om dig" er det primære en bruger eller besøgende vil se, når vedkommende går ind og studerer din profil.

Links
Oprettelse af Link, eksempel på popup-dialog

Links kan være alt mellem himmel og jord. Ønsker du at promovere en hjemmeside, din LinkedIn-profil, en Facebook-gruppe o.lign, så gør det her.

Systemet er forberedt til links fra Facebook, Instagram, LinkedIn, WhatsApp, WeChat, Twicth, Skype, YouTube og Telegram. Flere kan komme til. Du er ikke begrænset til dette, men så foretages der nogle test og ikoner osv kan vises i de rigtige brand-farver.

Du kan også blot vælge "Hjemmeside" eller "Link, uspecificeret". Som du ser kan du bare indsætte linket øverst, så prøver systemet automatisk at finde de relevante oplysninger om linket. Disse kan du ignorere eller ændre efter behag. Der er ingen øvre grænse for hvor mange links du kan tilføje til din profil.


Vis profil

Vis profil er dit ansigt udadtil. Det er opsummeringen af "Skjul profil", "synlig email", "billede", "Om dig" samt dine "Links". Din profil-side rummer derudover en liste af dine udgivede artikler. Men der er nogle specielle features som kun gælder for dig som bruger :

Artikler

Betragter du din egen profil-side, vil links til dine artikler være udstyret med direkte link til dels redigering, dels artikel-historikken.

Kladder

På samme måde, hvis du besøger din egen profil-side, er der en oversigt over alle dine kladder, samt direkte link til redigering af disse. For dig som bruger kan din profil-side altså bruges som genvej til kladder, redigering af udgivne artikler samt deres historik. En slags "kontrolcenter" som måske kan være lidt nemmere at klikke rundt i.